България може да иде на съд за Кресненското дефиле, както Полша – за Беловежа

Кресненското дефиле може да се окаже тема на съдебно дело на Еврокомисията срещу България – така, както защитена гора стана тема на дело срещу Полша, предупредиха български екологични организации. Вчера Европейската комисия обяви, че е поискала от Съда на ЕО спешни мерки срещу Полша заради сечта в защитената гора „Беловежа”. Това е и най-вероятният сценарий и за България, ако магистрала „Струма” не се построи извън Кресненското дефиле, предупреждават еколозите. Групата включва Friends of the Earth Europe (Приятели на Земята Европа) , CEE Bankwatch Network, Екологично сдружение За Земята, Сдружение за дива природа “Балкани”.

Случаят с полската гора показва решимостта на Европейската комисия да приведе в действие решенията за засилване прилагането на Директивата за местообитанията, като резултат от направения преглед за нейната ефективност.

Случаят Беловежа е показателен за това какво може да се случи и с българското правителство, ако откаже да прилага европейското законодателство в случая „Кресненското дефиле и магистрала Струма”. Напомняме, че за случая с Кресненския пролом вече има внесена жалба на 12.02.2017 година и че единственото законосъобразно решение е строителството на магистралата да се направи извън Кресненското дефиле максимално бързо. Решение с което трябва да се съобразят предстоящите процедури по ОВОС и Оценка за съвместимост с „Натура 2000“. В противен случай може да се очаква – спиране на всички средства по оперативна програма транспорт, започване на наказателни процедури и при продължаващо несъобразяване с изискванията последователно – отнемане на всички досега дадени средства за строителството на автомагистрала Струма, последващо налагане на глоби съотвестващи на размера на проекта, докато не бъде построена отсечката съгласно изискванията – извън Кресненски пролом. Но изцяло с национални средства.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*