Разпиляват един тон варовиков прах край Пловдив

Един тон варовик на прах ще бъде разпръснат със самолет над зона в околностите на Пловдив. Инициативата е част от „артистичната намеса „Отместване на границите” на австрийския куратор Валтер Зайдл. Организаторите съобщават, че това е част от програмата на австрийския културен павилион FLUCA на ул. Отец Паисий в Пловдив, който е съвместен проект на Австрийското посолство и Фондация Отворени изкуства (Галерия Сариев и Веселина Сариева) в Пловдив.

Инициативата разгневи граждани, борещи за по-чист въздух в България. Информацията за прашния спектакъл бе коментирана остро във Фейсбук групата „Да изчистим въздуха в България“.

Разхвърлянето на праха е свързано с космическия и слънчевия прах, който всяка година попада на Земята и се смесва с натрупанана по сградите и улиците мръсотия, казват още инициаторите.

Отправна точка за този проект на артистите Никол Сикс и Паул Петрич са утопичните години около 1960-те, когато кацането на Луната и човешкото присъствие в Космоса са много често срещани теми. Те пресъздават размерите на Земята, Луната и Слънцето в необичайно съзвездие. Спазвайки мащаба от 1:16 500 000, Земята и Луната са превърнати в бетонни топки с диаметър 77 и 21 см и поставени пред контейнера (Земята) и в тревното пространство до него (Луната, на разстояние от 24 м., отговарящо в съответния мащаб на това в действителност). И докато Луната е много малка и почти невидима в тревата, разстоянието до Слънцето трябва да е на около 9 км от Земята, а самото то с диаметър 84 м. Заради невъзможността да се направи подобна визуализация от бетон, артистите избират да разпръснат със самолет каменен прах, който да илюстрира огромната разлика в размера на планетите и звездите, отново на подобно разстояние. Прашното шоу ще бъде заснето на видео.

През април Европейската комисия осъди България в съда на ЕС в Люксембург заради неизпълнение на задълженията по прилагане на законодателството на ЕС по отношение замърсяването на въздуха. Нарушението на страната ни обхваща всички региони в страната, включително Пловдив. Основанието е именно съдържанието на прах във въздуха – „превишаването както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности, приложими за концентрациите на ПЧ10“.

1 коментар

  1. Що за простотия?!! Не ми се мисли, ако решат по подобен начин да протестират срещу промишленото животновъдство на крави. Няма да им стигнат всичките кравеферми за субстанцията :))))))

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*