Съдят Агенцията по околната среда в САЩ за бавене на правилата за смога

Екологични, здравни и обществени организации в САЩ заведоха съдебно дело, с което настояват съдът да принуди Агенцията за защита на околната среда на САЩ да отмени решението си – да отложи издаването на нови правила за справяне със смога. Групите, сред които са Съвет за защита на природните ресурси и Earthjustice, настояват, че е незаконно решението на агенцията от 6 юни да изчака, за да идентифицира районите в страната, където замърсяването със смог е особено тежко, доато не събере повече информация и преразгледа съществуващите стандарти за замърсяването на въздуха.

Въпросът в делото е разпоредба в Закона за чистотата на атмосферния въздух, която изисква агенцяита да решава какви нива на замърсяване на смог са приемливи, след това да определя частите от страната, където замърсяването надхвърля тези нива, а след това да налага мерки за почистване. Агенцията публикува стандарти и насоки за целта през 2008 и 2015 г. и трябваше да ги актуализира през тази година.

„Просто казано, забавянето на насоките бави по-силния контрол върху замърсяването от страна на Конгреса, който е натоварен със задачата да защитава хората в общностите с нездравословен въздух“, гласи обвинението в съдебния процес, стартиран в Апелативния съд на САЩ в окръг Колумбия.

Лиз Боуман, говорител на еко-агенцията, заяви, че службата е е поискала от адвокатите на еко-групите да отложат завеждането на делото с две седмици. По думите й, агенцията все още работи върху насоките. Адвокатите на агенцията пък смятат, че делото „няма да бъде необходимо, когато групите видят резултатите от работата на агенцията“.

Според нея, еко-групите привиждат твърде много проблеми в забавянето.

Мустафа Али, бивш отговорник по елкологичната справедливост в Агенцията за защита на околната среда, разкритикува закъснението. Според него делото е напълно оправдано. Ако агенцията се нуждае от повече време, за да се справи с работата си по определени щати и насоките за тях, това не бива да е основание за цялостно забавяне, каза той. „Колко време трябва да чакат тези общности? Това, което правим, е да си играем с живота си“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*