Siemens и AES създават нова компания за системи за съхранение на енергия

Технологичните гиганти Siemens и AES създават нова компания за батерийни системи съхранение на енергия – Fluence. Амбицията на двете фирми е новото дружество да достигне до потребители в повече от 160 държави.

AES и Siemens възнамеряват да черпят от своите знания и опит в енергетиката, за да предложат технология за съхранение на енергия, които са силно конкурентни. Въпреки че Fluence ще работи независимо от своите компании-майки, според прессъобщението, тя ще се основава на технологиите, които са развили двете фирми – AES Advancion и Siemens Siestorage. “Това ще ускори интеграцията на възобновяемите енергийни източници в енергийната мрежа на утрешния ден”, коментира Главният изпълнителен директор на AES Андре Глуски.

Двете компании са реализирали общо 48 проекта в тази област – в 13 държави, инсталирайки 463 мегавата системи за съхранение на енергия. AES внедрява подобни решения от около десет години, работейки в седем държави. Siemens е на пазара от много по-дълго: компанията е основана през 1847 г. и има търговско присъствие в над 160 държави. Очаква се това да позволи на Fluence да се справя добре на глобално ниво. “Компанията ще даде възможност на клиентите по целия свят да се справят по-добре във фрагментирания, но бързо развиващ се сектор на съхранението на енергия и да посрещнат належащите си нужди от мащабируеми, гъвкави и конкурентни системи за съхранение на енергия на конкурентни цени,“ гласи прессъобщението.

Пазарът за съхранение на енергия расте със стабилен темп. Според IHS, секторът би могъл да достигне 28 GW инсталиран капацитет към 2022 г. Това е достатъчно, за да осигури спокойното функциониране на приблизително 18,6 милиона домакинства.

Двете компании очакват, че след евентуално одобрение от страна на регулаторите сделката им ще може приключи по-късно през 2017 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*