Нова многослойна слънчева клетка абсорбира енергия от почти целия слънчев спектър

Повечето традиционни слънчеви клетки не са в състояние да преобразуват фотони с дълги вълни в електроенергия. Екип от изследователи от университета “Джордж Вашингтон” обаче се надява да промени това. Изследователите са проектирали слънчева клетка, която може да събира енергия от почти целия слънчев спектър – и може да се окаже най-ефективната слънчева клетка в света с ефективност от 44,5%!

Учените са създали прототип на слънчева клетка, която се различава от повечето други: представлява подредени една върху друга множество слънчеви клетки, които създават едно устройство, което може да улови почти цялата енергия на слънчевия спектър. И за разлика от слънчевите панели, които красяват много покриви, тази нова слънчева клетка използва концентраторни фотоволтаични панели (CPV), които концентрират слънчевата светлина върху микромагнитни клетки, използващи лещи.

Клетката работи подобно на сито за слънчевата светлина, тъй като всеки слой абсорбира определен набор от дължини на вълните. Така тя улавя улови почти половината от наличната енергия. За сравнение, повечето традиционни соларни клетки само улавят около една четвърт.

Ефективността е една от основните цели на всеки изследовател, работещ по разработването на слънчеви клетки, и учените от университета “Джордж Вашингтон” са постигнали това, което би могло да е най-високата ефективност в света – използвайки материали, базирани на субстанции от галиев антимонид (GaSb). Техниката, наречена трансферно отпечатване, позволява малките клетки да бъдат конструирани с голяма точност.

Тази новаторска слънчева клетка не е никак евтина. И все пак, макар използваните материали да са скъпи, учените смятат, че техниката им за изграждане на соларни клетките обещава да покаже колко много ефикасни могат да са слънчевите клетки. За в бъдеще те смятат, че подобен продукт би могъл да се реализира на пазара “благодарение на намаляването на разходите чрез много високи нива на концентрация на слънчевата светлина и технологии за рециклиране на скъпите базови субстрати”.

Списанието Advanced Energy Materials публикува изследването миналата седмица. 12 учени от Ллабораторията за изследване на военноморските сили на Съединените щати и други американски институти са работили по публикацията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*