Мрежовите батерии стават по-евтини от централите на природен газ в Минесота

Става ли дума за възобновяема енергия, щатът Минесота в САЩ обикновено не е сред тези, които грабват вниманието. За 2016 г. там около 18% от енергията е добита от вятъра – достатъчно добре, за да се класира в “топ 10” на щатите, развиващи чистите източници. Минесота е на 28 място по отношение на инсталирания слънчев капацитет и неговият сравнително малък размер означава, че проектите на това място рядко привличат внимание, на каквото се радват инсталациите в Калифорния и Тексас например.

Нов доклад за бъдещето на енергетиката в щата обаче разкрива, че щатът може да се окаже лидер от гледна точка на мрежовите системи за съхранение на енергия от комунален клас. Според Лабораторията за енергиен преход при Университета на Минесота, от 2019 г. и след това цялостната цена за изграждане на мрежово съхранение ще бъде по-ниска от тази за изграждането на електроцентрали, работещи на природен газ, за посрещане на бъдещото търсене на енергия.

Минесота понастоящем добива около 21% от енергията си от възобновяеми източници. Текущите планове предвиждат до 2028 г. да бъдат добавени допълнителни 1800 мегавата горивни инсталации на природен газ, които да са в готовност да отговорят на нарастващото търсене и най-вече да покриват пиковото търсене в определени моменти. Тези електроцентрали следва да осигуряват енергия бързо, за да могат да посрещат ежедневните пикове на търсенето на енергия – нещо, в което възобновяемите източници никак не са добри.

Съхранението на енергия от възобновяеми източници в мрежово-свързани системи от комунален мащаб може да реши този проблем. Традиционно този подход се смята за твърде скъп в сравнение с другите форми на осигуряване на енергия.

Новият доклад обаче доказва друго. Според анализа, въвеждането на мрежови литиево-йонни батерии за съхранение би било добър начин за складиране на енергия и осигуряването й, когато е необходима. Нещо повече – това би било по-малко скъпо от изграждането и експлоатацията на нови електроцентрали на природен газ.

Новината идва в твърде интересен момент. Цената на литиево-йонните батерии продължава да спада бързо. Мрежовите батерии пък, макар и сравнително редки засега, се появяват на все повече места. Докладът за Минесота предполага, че такива проекти могат да стават все по-често срещани – и биха могли да се утвърдят като мощен начин за намаляване на емисиите без значимо утежняване на сметките на потребителите.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*