Холандски проект тества плаващи градове в търсене на повече пространство

Холандски изследователи представиха модел на нещо, което в рамките на две десетилетия може да стане плаващ мега-остров за изграждане на жилища, ферми или паркове. Съставен от 87 плаващи триъгълника с различни размери, огромният гъвкав остров, изработен от бетон или стомана, може да се простира на 1,5 до 2 километра дължина – или общо на три квадратни километра.

Притиснати от недостига на пространство в малката северноевропейска страна, “някои градове започват да търсят плаващи решения, например плаващ парк на реката, където хората да имат зона за отдих – близо до центъра на града”, казва Олаф Ваалс от Института за морски изследвания на Холандия (MARIN).

Ако плановете за плаващите острови продължат да се развиват, това би могло да доведе до обрат в историята на тази ниско разположена страна, голяма част от която през вековете е била “открадната“ от морето и която е защитена от водите чрез сложна система от диги и канали. “В тези времена на покачване на морското равнище, пренаселени градове и увеличаване на броя на дейностите в моретата, изграждането на диги и насипи вероятно не е най-ефективното решение”, каза Ваалс, като се позова на общите методи за възстановяване на земя. “Плаващите градове са иновативно решение, което отразява холандската морска традиция”.

Прототипният модел, който е с размер приблизително шест на осем метра, е изработен от дърво и полистирол. Той бе представен във вторник в огромен воден резервоар, където бяха симулирани вятър, вълни и бури. Присъстваха неколцина потенциални инвеститори. Според директора на MARIN Бас Бюхнер, в момента се водят дискусии с местната власт на пренаселените Харлермермер и летището “Лелистад”“, които и двете са близо до процъфтяващата столица Амстердам.

Но проектът е все още на много ранен етап, казва институтът.

Островите от този вид ще бъдат закрепени едновременно към морското дъно и към брега. Необходими са обаче тестове за това как те ще издържат на метеорологичните условия и на движението на приливите и отливите. Все още се дискутира и въпросът как могат да станат напълно самодостатъчни от гледна точка на енергията и ресурсите, които ще са им нужни. Коментира се и въпросът за влиянието им върху морския живот и за разходите.

“Пространство в морето“ е проект в сътрудничество с други държави. Той спечели около 1,6 милиона евро от европейските субсидии, за да проведе тригодишни проучвания за различните приложения за такива изкуствени острови – от морски водорасли и рибни стопанства до плаващи градове и пристанища. “Технически това би могло да е осъществимо след около 10 до 20 години”, казва Ваалс.

Според MARIN, подобни решения са част от “синьото бъдеще” в търсене на устойчиви и трайни начини за използване на океаните и моретата, покриващи 70% от земната повърхност.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*