Унгарска фирма инсталира соларни улични настилки от рециклирана пластмаса

Млада унгарска компания на име Platio, която е проектирала модулна соларна система за улична настилка от рециклирана пластмаса, вече е реализирала първите си три инсталации. Само за два месеца фирмата е осъществила три проекта в Унгария, Швеция и Казахстан. Единият от тях предствавлява соларен тротоар, а другите са за соларна пейка и понтон.

Platio е разработила модулна система за добив на соларна енергия, при която плочите се изработват от рециклирана пластмаса. Така решението се оказва „2 в 1“ – хем произвежда екологична енергия, хем оползотворява едни от най-трудните за справяне отпадъци.

Първото творческо приложение на тяхната технология е в Будапеща, Унгария, в парка Варошаза. Там тяхната слънчева система е положена върху дървена пейка. Интелигентният стенд позволява на посетителите на парка да захранват телефоните или таблетите си с чиста енергия, като използват USB кабел или безжично зареждане чрез QI. Местното дизайнерско студио Hello Wood е инсталирало вълнообразните дървени пейки в парка.

Първата постоянна инсталация на Platio наистина е вградена в тротоар – в столицата на Казахстан Астана. Системата се намира пред мола в новия “Зелен квартал”. В близост до входа има около 80 кв. м. тротоар, покрит с плочите на Platio. Той предлага обща пикова мощност от 11,7 киловата. Токът ще се използва от мола.

Здрави стъклени плочи с покритие против хлъзгане покриват соларните „павета“ от рециклирана пластмаса. Двама специалисти са сглобили инсталацията за няколко дена – благодарение на модулния дизайн и вградените електро-компоненти.

Не само градската инфраструктура може да се възползва от технологията на Platio. Компанията, в партньорство с инженеринговата фирма SF Marina, монтира соларни блокчета с площ около 8 кв. метра върху понтони при шведската фабрика на SF Marina. Слънчевата енергия, генерирана от системите на Platio, ще се подава към пристанищните съоръжения и корабите.

Тримата унгарски инженери, които са създали Platio, казват, че с това изобретение искат да помогнат бъдещите градове да бъдат устойчиви и енергийно независими.

    

Снимки: Platio

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*