Американски учени откриха вредни химикали в макарони и сирена

Фталатите са химични вещества, добре известни с негативните си въздействия върху здравето – те са сред така наречените ендокринни разрушители, тоест водят до разстройване на хормоналната система. Наскоро щатски изследователите откриха големи дози от тези вещества в храни, които децата – а и възрастните – често ядат: макарони и сирене. Фталати са открити в най-високи концентрации в „прахообразното“ сирене, което е често срещано в макароните.

Изследователите са тествали 30 вида сирена и открили фталати в 29 от тях. В “прахообразното” сирене количествата фталат са четири пъти по-високи, отколкото в другите сирена.

Потенциално вредните химикали се използват в пластмасите и опаковките – те са тези, които правят пластмасите меки и гъвкави. В този смисъл те надали са добавени умишлено към храната. Фталатите обаче леско мигрират към нея посредством оборудването за обработка на хранителните продукти или опаковките.

Според резюмето на изследването, фталатите застрашават най-много здравето на бременните жени и децата. Изследователите твърдят, че има многобройни проучвания, които свързват пренаталното излагане на този вид химикали с ненормалното развитие на мозъка. Ню Йорк Таймс пише, че фталатите са свързани с поведенчески и когнитивни проблеми при децата.

Изследователите решили да тестват сирената след научна публикация от 2014 г., според която млечните продукти са “най-големият източник на излагане на храната” на DEHP – диетилхексилфталат. Него изследователите описват като “най-масово забранения фталат”. В същото време до него няй-голям досега имат бебетата и жените. В проучването на всичките 30 продукта се оказало, че DEHP се открива най-често и в най-високи средни концентрации спрямо другите видове фталати. 10 от 30-те продукта се оказали на една и съща компания – Kraft.

“Добрата новина е, че има по-безопасни и достъпни алтернативи на фталатите,” казва директорът на кампанията “Безопасни химикали, здрави семейства“ Майк Шейд. По думите му, компаниите-производители трябва да идентифицират и премахнат всички фталати от своите млечни продукти, гарантирайки, че в хранителната промишленост и опаковъчните материали по цялата верига на доставки се използват безопасно алтернативи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*