Макрон: Тръмп търси “решение” за споразумението в Париж

Френският президент Емануел Макрон заговори за възможността САЩ да отменят решението си да напуснат Парижкото споразумение за климата. Той разкри, че дългите му разговори с президента Доналд Тръмп биха могли да накарат Белия дом да размисли.

В интервю за вестник „Journal du dimanche“, публикувано от Асошиейтед прес, Макрон заяви, че посещението на Тръмп в Париж миналата седмица е дало възможност за подобряване на отношенията между двамата лидери след редица напрегнати разговори. “Нашите страни са приятели, така че и ние трябва да сме,” каза Макрон. Той също така настоя, че Тръмп е изслушал аргументите му в полза на оставането на САЩ в Парижкото споразумение.

“ Доналд Тръмп ме изслуша. Той разбра причината за позицията ми, а именно връзката между изменението на климата и тероризма,” посочи Макрон.

Френският президент също така разкри, че Тръмп може да обмисли нов подход към международното споразумение. “Той каза, че ще се опита да намери решение през следващите месеци. Говорихме подробно какво може да му позволи да се върне към договора от Париж.”

По време на съвместна пресконференция миналата седмица и Тръмп намекна, че премислянето на решението за Парижкото споразумение остава възможно. “Може да се направи нещо по отношение на Парижкия договор,“ каза той. “Ще видим какво ще се случи … Но ще говорим за това през идния период от време. Ако това се случи, това ще бъде прекрасно. Ако не – пак е добре“.

Миналият месец Тръмп потвърди, че САЩ ще напуснат Парижкото споразумение. Той е категоричен, че договорът е „лоша сделка” за САЩ, която поставя неприемливи ограничения върху американските фирми.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*