Британците се готвят за първия си геотермален проект

Пионерски проект за производство на електроенергия от горещите скали на няколко километра под земята в Корнуол, Великобритания, ще започне първите си сондажи в началото на следващата година. Тя ще заработи през 2020 г. Това ще стане, ако имат успех усилията за набиране на финансиране, които търсят няколко милиона лири.

Краудфъндинг платформата „Abundance”, контролирана от главния регулатор на града, тази седмица пуска облигации, за да набере 5 млн. лири за съоръжението. То ще е първата комерсиална геотермална електроцентрала в Обединеното кралство и ще е разположена близо до Редрут.

Исландия е световният лидер в геотермалната енергия – в страната се правят дълбоки сондажи, които достигат до слоеве горещи скали и в тях се налива вода. Загрята до пара, тя се връща на на повърхността, за да задвижва парни турбини, генерирайки електричество, или за да осигурява отопление.

Обширният гранитен масив под Корнуол отдавна е смятан за най-обещаващата част от Великобритания за геотерманлата технология. Според местни проучвания, геотермалната енергия може да осигури една пета от електричеството в страната.

До този момент плановете за изграждане на геотермални централи са безуспешни заради проблеми с финансирането и инвеститорите, които се боят от риска. Проектът за добив на геотермална енергия при Редрут обаче вече си е осигурил 13 млн. лири публично финансиране, 10,6 млн. паунда от Европейския фонд за регионално развитие и 2,4 млн. лири от окръжния съвет в Корнуол.

“Най-големият проблем е, че – тъй като в Обединеното кралство досега не е правено нищо такова – то е налице доста висок риск,“ заяви Райън Лоу, управляващ директор на Geothermal Engineering Ltd. “Намирането на финансиране за този риск е изключително трудно”. Разработчикът „Abundance” обаче е уверен, че ще събере последните необходими 5 млн. Лири. С това ще се стигне до етапа, при който са привлечени 50 млн. лири за проекти за възобновяема енергия – само от граждани. Индивидуалните инвеститори могат да очакват 12-процентна възвращаемост на облигациите, които имат срок от 18 месеца. Капиталът ще им бъде върнат, ако геотермалният план не успее.

“Геотермалната технология е доказана в Италия и Исландия, но досега не е използвана в Обединеното кралство за генериране на електричество,” обясни Брус Дейвис, изпълнителен директор на инвестиционната платформа.

Сондажите трябва да започнат през първото тримесечие на 2018 г. За около пет месеца Geothermal Engineering Ltd ще изгради кладенец на 2м5 км надолу в земята, последвано от втори, по-дълбок, на 4.5 км. Това ще създде верига за изпомпване на водата по-късия кладенец и връщането й през по-дълбокия. Ако всичко върви по план, инсталацията в Редрут може да започне да функционира през 2020 г.

Мощността на тази система няма да е голяма – електроцентралата ще е с капацитет от 1 до 3 мегавата, тоест подобно на единична вятърна турбина на сушата. Но геотермалната енергия има едно голямо предимство: тя може да осигурява електроенергия постоянно и равномерно, подобно на атомна електроцентрала, за разлика от непостоянните вятър и слънце.

Може би най-важното е, че проектът, ако успее, ще проправи пътя за развитието на геотермалната енергия на Острова.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*