Енергийно самодостатъчна водородна лодка започва 6-годишно пътуване около света

Енергийно самодостатъчна лодка, която може да се задвижва изцяло от чиста енергия, потегли на околосветско пътешествие. Целта й е да покаже, че чистата енергия може да захранва всичко в нашия свят и да ни е достатъчна. Наречен “Energy Observer”, катамаранът, задвижван от слънчева, вятърна и водородна система, ще преплува през 50 страни в продължение на шест години.

Оприличават “Energy Observer” на соларния самолет „Solar Impulse 2”, който миналата година обиколи света, задвижван само от слънчевата светлина, а зрителите бяха стаили дъх, докато проследяват пътешествието му. „Energy Observer” може да се нарече „Solar Impulse на моретата“, казват неговите създатели.

Слънчеви панели са монтирани на покрива на „Energy Observer”. Две вятърни турбини с вертикална ос използват силата на вятъра, но те не са единствените източници на енергия, които правят този плавателен самодостатъчен. Лодката е в състояние да генерира водород от морската вода благодарение на електролитна система, захранвана от чистите си източници на електричество. Водородът, съхраняван в резервоари, помага на „Energy Observer” да се плъзга по вълните без каквито и да е емисии. Проектът беше стартиран от френския състезател Викториен Ерусард, придружен от френския изследовател и режисьор Жером Делафос.

“Energy Observer” е оборудван с електрически мотори, литиево-йонни батерии и водородна горивна клетка. Той е дълъг около 30 метра и широк около 14 метра, а слънчевите панели покриват около 130 кв. метра върху катамарана. Изграден още през 1983 г., “Energy Observer” вече има дълга “кариера” като състезателна лодка, но наскоро беше “кръстен” в новия си облик от новия френски министър на околната среда – Никола Хюло. Катамаранът потегли от Париж миналия уикенд с кмета Ан Идалго на борда.

“Няма чудотворно решение за борба с изменението на климата,” написа на сайта на лодката Ерусард. “Има решения, които трябва да се научаим да управляваме заедно. Това е, което правим с “Energy Observer” – позволяваме на енергиите на природата, както и тези на нашето общество, да работят заедно“.

Лодката се радва на „благословията“ на главния пилот на Solar Impulse 2 Бертран Пикар, който присъства на церемонията по кръщаването. “Energy Observer”, точно като “Solar Impulse”, върши изследователска работа в името на по-доброто качество на живот,” каза Пикар. “Трябва да водим хората към бъдещето, като им показваме решения, вместо да ги депресираме”.

Изображения: Energy Observer

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*