Арктическите зими стават все по-топли

Зачестяване на необичайно топлите дни в арктическите територии и бурите могат да попречат на растежа на ледовете, показва ново изследване.

Учените знаят добре за арктическите събития от типа „зимно затопляне” – зимни дни, през които температурата в Арктика са над -10 градуса Целзий. Тези събития са нормална част от зимния климат в Арктика. Но едно ново изследване на Американския геофизичен съюз разкрива, че тези събития драстично се увеличават – като честота и продължителност – през последните няколко десетилетия.

Изследването е анализирало температурите на въздуха през зимата в Арктическия океан – в периода от 1893 до 2017 г. С помощта на данни, събрани от шамандури, плаващи метеорологични станции и полеви кампании, авторите на изследването са установили, че броят на събитията от вида „зимно затопляне” се е увеличил повече от два пъти. Тези периоди на затопляне също така продължават средно около 12 часа по-дълго, отколкото преди 1980 г., като се увеличават от по-малко от два дни до почти два и половина дни. В резултат на това общата продължителност на зимните затопляния всъщност се е утроила: от около 7 дни на година до около 21 дни годишно.

Увеличаването на интензитета на тези затопляния вероятно се дължи на зачестяването на големите арктически бури, тъй като всяко от затоплянията, настъпили през последните няколко години, е свързано с навлизането на голяма буря в района. Тези бури могат да повишат температурата на въздуха в Северния полюс. Те издухват влажен, топъл въздух от Атлантическия океан в Арктика.

“Затоплянията и бурите всъщност са едно и също“, обяснява Робърт Греъм, водещ автор на изследването. “Колкото повече бури имаме, толкова повече затопляния, толкова повече дни с температури на -10 градуса Целзий – вместо да са под -30 градуса Целзий”.

Резултатите от проучването съвпадат с други доказателства за затоплянето на Арктика. През декември 2015 г. изследователи в Централна Арктика ррегистрираха от 36 градуса по Фаренхайт – най-високата зимна температура, която някога е била измервана в района. През 2016 г. бяха записани нови температурни рекорди за четири месеца: януари, февруари, октомври и ноември. Тъй като ледовете на Арктическия лед се разширяват и удебеляват през есента и зимата, топлите зимни температури могат да имат катастрофално въздействие върху леденото покритие в региона. Според Греъм, зимните бури, съчетани с повишаващи се температури, могат да възпрепятстват растежа на ледовете в Арктика и да разрушат леда, което ще има опустошително въздействие върху региона.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*