Най-ефективният 5-местен автомобил в света се захранва 100% от слънцето

Nederland, Eindhoven, 20 juni 2017. Stella Vie, de derde familie-zonnewagen van Solar Team Eindhoven, een multidisciplinair studententeam van de TU Eindhoven. De twee eerdere edities werden beide winnaar in de World Solar Challenge (Cruiser Class) in Australië, waar deze zonneauto ook weer aan mee zal doen. foto: TU/e, Bart van Overbeeke

Екип от студенти от Техническия университет в Айндховен (TU/e) наскоро представи електрическа кола, която има пет места и изцяло се захранва от слънцето. Наречена Stella Vie, колата се отличава от всичко познато, защото е по-ефективна от всички слънчеви коли преди себе си. Дори и с по-малко слънчеви панели на покрива, колата може да достигне пробег от около 1000 километра в слънчев летен ден.

Според студентите, Stella Vie е “колата на бъдещето”. Зареденият от слънцето автомобил със слънчева енергия може да достигне скорост до 130 км/ч и също така е оборудван нови, интелигентни технологии като например система за навигация за паркиране, която взема предвид позицията на слънцето при паркиране (за да може колата да продължи да се зарежда). Подобно на Tesla, Stella Vie най-новите технологии, за да предупреждава шофьорите за предстоящи събития по пътя. Това позволява по-безопасно и по-ефикасно шофиране.

Според TU / e, Stella Vie е проектирана да намери най-ефективния маршрут и да покаже колко енергия може да бъде спестена в сравнение със стандартна кола, задвижвана от изкопаеми горива. Всяка излишна енергия, генерирана от превозното средство, може да бъде подадена към къщата на собственика или към електрическата мрежа. Освен това интелигентната система за зареждане и разреждане следи цените на енергията и тенденциите в ежедневната употреба, за да предложи най-доброто време за презареждане и зареждане.

Общо 23-ма ученици са работили заедно по разработването на колата. Тя се бори да спечели третата световна титла Bridgestone World Solar Challenge, която ще се проведе през октомври тази година в Австралия. Конкурсът изисква автомобилите, задвижвани от слънчева енергия, да са способни на 3000 километра пробег през австралийската пустош. Stella Vie ще се състезава в класа “Круизер“ (за практични автомобили), където съдиите вземат под внимание техническите иновации, потреблението на батерии и броя на пътниците, които могат да бъдат транспортирани.

 

 

 

Снимки: TU/e

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*