Въздушен балон, задвижван от енергията на слънцето, посещава британско училище

Balloon Fiesta 2015. CREDIT paulbox © paul@framedogs.com please credit paulbox©

Ученици от Бристол преди броени дни видяха един от най-забележителните енергийни източници в действие – с пристигането в тяхното училище на първия „слънчев балон“ в света. Балонът всъщност направи своето първо пътуване през 2015 г. В понеделник обаче младежите от началното училище “Хана” в британския град можаха да видят нагледно как „работи“ чистата енергия.

Балонът е изработен от найлон, покрит с лек полиуретанов слой. Въздухът в балона се загрява от слънцето вместо от пропанова горелка – и това го кара да се издига. Черната страна на балона е обърната към слънцето, загрявайки въздуха вътре, докато сребърната страна предотвратява загубата на топлина. Чисто технически балонът е хибрид, защото все пак има пропанови горелки – като резервен вариант, в случай, че слънцето се скрие зад облаците, когато балонът е горе във въздуха.

“Това… грабва хората, млади и стари, всички са развълнувани от зелената енергия”, казва Саймън Проктър, мениджър в Bristol Energy. “Имаме невероятно мощни природни ресурси, които могат да отопляват домовете ни, да задвижват колите ни, да карат нашите балони да летят“, посочи той, подчеравайки, че тук става дума за „семпла наука“. Надеждата е благодарение на подобно зрелищно шоу повече хора да осъзнаят, че мощните енргийни ресурси, с които Земята разполага, и чистата физика са напълно достатъчни, за да могат хората да живеят екологично.

Снимки: YouTube, Bristol Energy, Balloon Fiesta 2015

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*