Световната банка предупреждава за екологичен риск от прехода към чиста енергия

Нарастващото търсене на метали и минерали, използвани в т. нар. чисти технологии, могат да създадат нови екологични предизвикателства за планетата, ако не бъдат ефективно управлявани усилията за декарбонизация, предупреди Световната банка.

За да се постигне целта на Парижкия договор да се запази средното повишение на глобалната температура в рамките на не повече от 2°С, икономиките по света все повече инвестират във възобновяеми енергийни източници и чисти технологии като електрически превозни средства с батерии, слънчеви панели и вятърни паркове. Световната банка обаче предупреждава, че тези технологии са “по-чувствителни от гледна точка на материалите”, от които се произвеждат, в сравнение със съществуващите системи на база изкопаеми горива – – според публикации на Financial Times.

“Ако не бъдат правилно управлявани, минералите [свързани с борбата с ] изменението на климата, това може да се окаже тясното ямсто за нашите политики за глобалното затопляне”, казва пред вестника Рикардо Пулити, глобален ръководител на експертната група по енергетика и добив в Световната банка. Търсенето на специфичните метали може да се удвои, за да подсигури изграждането на вятърни турбини и соларни паркове по света. Търсенето на литий, използван в батериите, може да нарасне с 1000 процента, според Световната банка.

FT цитира доклад на Световната банка, в който се казва, че: “Просто казано, бъдещето на зелените технологии е материално интензивно и, ако не бъде правилно управлявано, би могло да затрудни усилията и политиките на страните [да доставят] ресурсите, с които да изпълнят своите цели за опазване на климата”. Това носи със себе си потенциално значими въздействия върху местните екосистеми, водните системи и общностите.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*