Градски блок в Айндховен ще съчетава слънчева енергия с живи покриви и ферми

Градската управа в Айндховен даде ход на създаването на „Nieuw Bergen” – супер-екологичен комплекс, който ще е покрит с живи, зелени покриви и слънчеви панели. Той ще се намира в централната градска част. Седемте му сгради ще включват 240 нови жилища, 1700 квадратни метра търговски площи, 270 квадратни метра зона за градско земеделие и подземен паркинг.

Считан за съвременен и свръхмодерен проект, “Nieuw Bergen” ще добави 29 000 квадратни метра ново строителство в центъра на Айндховен. Острите ъгли и покритите с трева покриви ще осигуряват на сградите собствен, специфичен и запомнящ се облик. Те ще имат както модерни, така и традиционни наклонени покриви. Наклонът от 45 градуса на покривите ще оптимизират вътрешния достъп до естествена светлина.

“Естествената светлина играе централна роля в „Nieuw Bergen“. Обемите следват стриктни ограничения за височина и насоки за проектиране, които осигуряват максимално количество естествена светлина, хубави гледки, интимна атмосфера и намалена видимост откъм улиците”, казва Джейкъб ван Рийс, основател на MVRDV – архитектурното студио, което проектира комплекса. “Малки паркове осигуряват приятно разпределение на зеленината в целия квартал и създават интимна атмосфера за всички”.

Всяка от структурите на “Nieuw Bergen” е различна, но заедно те образуват семейство сгради, които допълват съществуващата градска тъкан. Градини и оранжерии с ламелни покривни конструкции покриват няколко от сградите. Палитрата от естествени материали, състояща се от камък, дърво и бетон, омекотява цялостния изглед наред със зелените покриви.

Рендери: MVRDV

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*