Орегон одобри първия за САЩ данък за велосипеди

Орегон – щат, известен със “запалената” си велосипедна култура – току-що одобри първия държавен данък за велосипеди в страната. Новият акциз ще изисква потребителите да платят 15 долара при покупката на велосипед с цена над 200 долара и с диаметър на колелото най-малко 26 инча.

Републиканците, които са против данъка, и потребителите са разочаровани от решението. Това е “безпрецедентна стъпка в грешната посока”, заяви издателят на BikePortland Джонатан Маус. “Облагаме с данък най-здравословната, най-евтината, най-екологичната, най-ефикасната и най-икономически устойчивата форма на транспорт, създадена някога от човешкия вид”.

Според председателя на Републиканската партия на Орегон Бил Курйър, данъкът е резултт от „безкрайната мания на губернатора Браун за намирането на нови и новаторски начини да се вземат пари от джобовете на данъкоплатците в Орегон”.

Има множество причини, поради които карането на колело следва да е силно желано от местните власти и да се нассърчава от тях:

– велосипедите изискват по-малко природни ресурси за направа

– колелетата не отделят вредни емисии при движението си

– намаляват се разходите за здравеопазване: 30 минути каране на колело на ден подобряват здравето толкова, че спестяват на американеца 544 долара годишно

– намаляват шумовото замърсяване и др.

1 коментар

  1. Е, 15 долара на се много. Ако отидат за нова велоинфраструктура, с удоволствие бих ги платил. :))

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*