Секнаха фонтаните във Ватикана – заради сушата и жегата в Рим

В понеделник властите във Ватикана започнаха да спират последователно около 100 фонтана, включително и два барокови шедьовъра на площад Свети Петър, поради продължителната суша, засягаща Рим. Огненото лятно време това лято идва след две поредни години на необичайно слаби летни валежи в Рим. Това принуди италианската столица да спре обществените шадравани за пиене и да обмисли възможността за по-различно управление на водата.

Говорителят на Ватикана Грег Бърк заяви, че за първи път властите в духовния дом на 1,2 милиарда католици по света са принудени да изключат фонтаните. Стоейки на площад “Свети Петър”, където вече са сухи фонтаните на скулпторите от 17-ти век Карло Мадреньо и Джан Лоренцо Бернини, Бърк заяви, че Ватиканът иска да помогне.

“Това е начинът Ватиканът да живее солидарно с Рим, опитвайки се да помогне на Рим да преодолее тази криза”, каза той пред Ройтерс. Всичките 100 фонтана във Ватикана ще бъдат изключени постепенно през следващите дни.

Жегата в Рим е факт след извънредно сухия юли – месец със 72 процента по-малко дъжд, отколкото обикновено пада през юли, според телевизионния канал Sky Italia. За юни също беше налице 74% по-малко дъжд от нормалното. 56% е намалението за март, април и май спрямо обичайното за тези месеци.

Грижата за планетата и нейните ресурси е важен въпрос за Папа Франциск, който настоява за бързи действия от страна на световните лидери за опазване на климата на Земята. Това бе отразено в първия папски документ, посветен на околната среда. Решението за спирането на фонатните „съвпада в голяма степен с мисленето на папата за екологията: не можете да хабите ресурсите и понякога трябва да сте готови да направите жертва”, каза Бърк.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*