Китай планира 100 слънчеви централи с формата на панда

Китайска компания е решила да изгради 100 слънчеви ферми, оформени във вид на мечка панда. Групата „Панда Грийн Енерджи“ вече стана известна с една подобна електроцентрала с форма на панда, която е 50-мегаватова и вече бе включена в мрежата в северната провинция Шанси. Това обаче се оказа само първата стъпка от по-мащабен проект.

Изградена от по-тъмни кристални силициеви и по-светли тънкослойни слънчеви клетки, такава електроцентрала прилича на карикатурна гигантска панда, гледана от въздуха.

“Инсталацията изисква инвестиция от 350 милиона юана (52 милиона долара) и ще ни трябват инвестиции от 3 милиарда долара за 100 такива завода”, каза главният изпълнителен директор на “Панда Грийн Енерджи” Ли Юан пред Ройтерс. Той не посочи откъде ще дойде дългосрочното вложение.

Фирмата, която е базирана в Хонконг, понастоящем води разговори с Канада, Австралия, Германия и Италия – за изграждането на още соларни електроцентрали с форма на панда.

Начинанието е част от инициативата “Пояс и път“ за възстановка на древния „Път на коприната“ чрез откриване на нови търговски коридори по целия свят, като за целта се използват пътища, електропроводи, пристанища и енергийни далекопроводи.

Енергийната централа с мощност от 100 MW би трябвало да работи в продължение на 25 години. В момента “Панда Грийн Енерджи” изгражда и втората електроцентрала с форма на панда в Шанси – провинция, която осигурява около една четвърт от добива на въглища в Китай. Изчисленията на фирмата сочат, че една слънчева електроцентрала тип „панда” ще спести около 1,06 милиона тона въглища и ще намали емисиите на парникови газове с 2,74 милиона тона за периода от 25 години.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*