Следят лешояди с GPS, за да намират отровни примамки

Лешояди, оборудвани с GPS предаватели, ще помагат на природозащитниците да установяват потенциални „находиша“ на отровни примамки. Това стана, след като пет белоглави лешояда пристигнаха от зоопарковете в Париж и Барселона в България за програмата за защита на този вид птици в Кресненския пролом. Те са млади птици, излюпени и отгледани на затворено, които чрез инициатива на „Зелени Балкани“ ще изпълнят много важно мисия за превенция на нелегалното залагане на отрови.

“След отравянето на колонията от лешояди в Кресна през март 2017, започнахме поставянето на GPS/GPRS предаватели и “вербуване” на белоглави лешояди, с които следим къде ходят и установяваме опасните за тях места и ситуации”, обясняват еколозите. Данните за местата се изпращат до екипа през 10 минути. “При съмнения за тровене или бракониерство мястото се посещава веднага, а институциите се сезират мигновенно”.

Дейностите за преотвратяване отравянето на диви животни са част от проект LIFE14 NAT/BG/649 Светло бъдеще за черния лешояд. Проектът обединява усилията на пет основни партньора от четири европейска страни – Зелени Балкани – Стара Загора и Фонда за дивата флора и фауна (ФДФФ) от България, Фондацията за опазване на лешоядите (VCF) от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия. Той предвижда възстановяването на черния лешояд в България, с внасяне и освобождаване на птици от Испания, подобряване на условията за гнездене и хранителната база, подпомагане на местните животновъди, намаляване на заплахите и развитие на националните капацитети.

Снимка: Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ)

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*