Един от най-големите градове в Африка може да остане без вода до септември

Столицата на Кения Найроби е на ръба на опасен недостиг на вода. Градът, в който живеят около 3,4 милиона души, прилага мерки за пестене на водата от 1 януари, но това може да се окаже недостатъчно. 60% от жителите на Найроби вече нямат достъп до живитворната течност – и градът може да остане изцяло на сухо до септември.

Водните проблеми на Найроби се дължат до голяма степен на два последователни прекалено сухи дъждовни сезона. Валежите от октомври до декември 2016 г. са само 26,5 см., в сравнение с очакваните 70 см. Дъждовете, които традиционно се изливат от март до май 2017 г., закъсняха, като “пристигнаха” най-сетне през май – но бяха оскъдни, около три пъти под очакваното.

“Найроби някога беше блато, но вече не е. Нашите подземни реки са пресъхнали”, казва инженерът Луси Нжамби Макария от градската ВиК компания в Найроби. Водната компания сега осигурява на града вода, чиито обем е наполовина по-малко от необходимото.

Експертите имат идеи как да решат проблема. Събирането на дъждовна вода в сградите, “умишлените усилия за презареждане на подземните води” и изпомпването на третираните отпадъчни води обратно в земята са част от потенциалните мерки. Но експертите казват, че най-важното решение всъщност е грижата за земята. Запазването на почвите и водата от страна на земеделските производители е голяма част от пъзела, който следва да бъде решен. Затова градът обмисля да осигури стимули, които да насърчат земеделските стопани да работят срещу ерозията.

Вече има и организации, които се занимават с това. Мениджърът на Водния фонд на Найроби Фред Кихара заяви наскоро пред The Guardian: “Работейки с 15 000 фермери, ние увеличихме водата в Найроби с 27 000 кубични метра на ден. Повечето методи са терасиране, улавяне на утайките, [засаждане на] 200 000 дървета на сезон. Удобното е, че можете да съхраните почвата по вашата земя чрез висококачествената трева, която ние доставяме”.

Заместник-генералният директор на Световния център за агролесовъдство Рави Прабху не губи надежда. “Има нарастваща политическа воля и инвестициите започнаха да се появяват. Това, което се изисква сега, е социалният капитал – от водосборния басейн до водоползвателя – и тази ситуация може да се преобрази“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*