Милиардер строи най-голямата американска вятърна ферма

Карбон каунти в щата Уайоминг може скоро да се окаже дом на най-голямата ветроенергийна ферма в САЩ, в която ще има 1000 турбини. Консервативният милиардер Филип Аншуц, който е наследил петролния бизнес на баща си, стои зад проекте за колосалната вятърна ферма. Тя ще бъде достатъчно голяма, за да захранва всеки дом в Сан Франциско и Лос Анджелис. Но с този проект вятърната енергия в Уайоминг може да се окаже изправена пред тежка битка, тъй като законодателите в щата се стремят да увеличат данъка върху възобновяемата енергия.

Уайоминг е единственият щат в Америка, който облага с данък вятърната енергия. Някои депутати даже искат дори да го увеличат. Засега – без успех. През 2015 точно в този щат са добити повече въглища, отколкото в 4 други наведнъж: Западна Вирджиния, Кентъки, Илинойс и Пенсилвания, взети заедно. Но потреблението на въглища постепенно намалява. В същото време в щата са налице някои от най-силните ветрове на континента – мощни въздушни фронтове, които съперничат на силните океански бури. Според местната NexusMedia, вятърната енергия носи многомилиардни възможности за щата.

Огромната вятърна ферма на Аншуц, заедно с нова преносна линия с дължина 1130 км, са оценени на 8 милиарда долара. Заедно с това в процес на изграждане са още два други вятърни проекта на стойност 3 милиарда.

Тези проекти разпалиха дебата за данъка върху вятърната енергия. Икономисти твърдят, че е лоша идея да се вдигне налогът, тъй като щатът се опитва да създава нови работни места. “Уайоминг е възприеман от много разработчици на ветро-паркове като „анти-вятърен“ щат,“ казва икономистът Робърт Годби от Университета на Уайоминг каза пред NexusMedia. “Изведнъж щатът предлага да увеличим данъка четири или пет пъти?! Това не е благоприятно за икономическото развитие. Данъчната несигурност е почти толкова лоша, колкото и високите данъци”. Вместо това Годби предлага данъчно обекчение за разработчиците, които произвеждат компоненти и изграждат вятърни ферми в щата, за да привличат проекти, да създават работни места и да генерират данъчни приходи. Той описва вятърната енергия като “най-голямата възможност, която се отваря пред щата“.

1 коментар

  1. А ний не мо’ем да си опростим процедурите по поставяне на соларни клетки по апартаменти и къщи + връзване към мрежата 🙂 Да живей средните векове българина да живей 🙂

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*