Великобритания забранява новите дизелови и бензинови автомобили от 2040 г.

Министрите в британското правителство смятат, че ниското качество на въздуха е най-голямата заплаха за околната среда за общественото здраве – но и че тази заплаха може да се избегне. Целта им е да прочистят „небето“ чрез ограничаване на превозните средства, излъчващи вредни емисии. След подобен ход във Франция, сега и Великобритания забранява продажбата на дизелови и бензинови автомобили от 2040 г.

Азотни оксиди изпълват въздуха над Обединеното кралство. Лондон е един от най-замърсените градове, с редовни превишения на лимитите за съдържание на вредни частици. Сега страната е решена за забрани продажбите на тези замърсяващи автомобили като част от генерален план за чист въздух в страната. Мярката може да включва дори и хибридните автомобили.

Наред с това правителството следва своята програма за почистване на мръсния въздух в близост до пътните артерии, която е на стойност 3 милиарда лири. Нейната цел е да предостави финансиране в подкрепа на местните усилия, като например модернизация на обществения транспорт, препрограмиране на светофарите, модернизиране на функции по пътищата като изкуствените неравности и кръговите кръстовища.

1 млрд. Лири са предвидени за насърчаване на автомобилите с ниски емисии. 100 милиона лири са заделени за разширяване на инфраструктурата за зареждане на електрически автомобили. Предвидени са и пари за фонд за насърчаване на зелените автобуси, колоезденето и ходенето пеш, нискоемисийните таксита.

Окончателният план трябва да е факт до края на юли.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*