Германия изтегля от пазара Porsche Cayenne заради нелегален софтуер за емисиите

Започва мащабно изтегляне от пазара на автомобилите Porsche Cayenne, оборудвани с 3-литрови дизелови двигатели, след като в тях е открит потенциално нелегален софтуер за контрол на емисиите. Това обяви германският министър на транспорта Александър Добринд. Своевременно сертификацията на автомобилите се прекратява.

Производителят на спортни автомобили Porsche е собственост на Volkswagen, който през 2015 г. призна, че е използвал софтуер за манипулиране на тестовете за вредни емисии.

Porsche съобщи, че нелегалният софтуер, свързан с управлението на двигателя, е открит по време на вътрешна проверка за емисии. Компанията се е съгласила да изтегли от пазара автомобилите, за да реши проблема.

„Разбира се, производителят ще понесе 100% от разходите“, каза Добринд. „Няма обяснение защо този софтуер е в това превозно средство“.

Изтеглянето засяга автомобилите Porsche Cayenne с 3-литровия TDI двигател с Euro 6 Mark сертификация. „По време на тестовете тези автомобили разгръщат така наречената стратегия за отбрана, която не се активира при реално движение на пътя“, обясни министърът. Това дава основание да се смята, че става дума за софтуер, който мами тестовете за вредни емисии.

В Германия има около 7500 автомобила от този тип, а около 22 000 са продадени из Европа. „Не знаем колко са при дилърите – това са автомобили, които също попадат под забраната за сертифициране“.

Моделът Porsche Cayenne има до голяма степен същите компоненти като братския модел Volkswagen Touareg. Запитан за втория, министърът отговори пред медиите доста объркано: „…Това превозно средство има подобен параметричен набор, но идентичната конструкция не означава, че в него е използван същият софтуер, но се предполага, че е използван същият софтуер“. Смята се обаче, че вероятността в Touareg да се открие същата програмна схема е доста висока.

Засега не е ясно как изтеглянето от пазара на колите ще се отрази върху финансовото състояние на компанията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*