Японски компании планират проект за водородно захранване

Консорциум от японски компании планира да стартира проект, за който фирмите казват, че ще е „първият демонстрационен проект за верига за доставки на водород“ в света. Инициативата е част от амбицията на страната да стане „водородно общество“.

Проектът с относително малък мащаб има за цел да въведе в действия чистия енергиен източник от 2020 г., съобщиха компаниите от консорциума в изявление.

Япония залага много сериозно на водорода като източник на енергия, въпреки високите разходи и технически трудности, които бавят преминаването към въпросното „гориво“.

Министър-председателят Шинзо Абе отдавна говори за визията за превозни средства, къщи и електроцентрали, захранвани от водород. Надеждата е, че това ще сложи край на японската енергийна криза след мега-бедствието от Фукушима през 2011 г.

Chiyoda Corp, Mitsubishi Corp, Mitsui & Co и Nippon Yusen KK заявиха, че заедно ще вземат участие в проекта за изграждане на централа за производство на течен водород в Бруней и завод в Кавазаки, близо до Токио. Водородът ще бъде използван като изходна суровина за електроцентрала, работеща на газ, оперирана от поделението на нефтената рафинерия Showa Shell Sekiyu KK.

Очаква се проектът да струва няколко милиарда йени. Две трети от разходите ще бъдат субсидирани от японското правителство, заяви представител на консорциума.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*