Европа добавила 6,1 GW нов ветроенергиен капацитет през първата половина на 2017 г.

Европа е добавила 6,1 GW нови вятърни мощности през първата половина на годината, предизвиквайки оптимизъм, че 2017 ще се окаже „трамплин“ за сектора, според WindEurope. Данните на европейската търговска организация показват, че от януари до юни тази година са инсталирани 4,8 GW вятърни мощности. Новодобавеният капацитет до голяма степен е концентриран само в Германия (2,2 GW), Великобритания (1,2 GW) и Франция (492MW).

Офшорните инсталации се радват на добри постижения. 18 проекта са присъединени само в тези четири държави-членки на ЕС – Германия, Великобритания, Белгия и Финландия. Техният общ капацитет е 1,3 GW. Лидер е Германия с новодобавени 641 MW.

По отношение на инвестициите, през първата половина на годината в Европа са налице нови финансови активи в размер на 8,3 млрд. eвро. От тях 5,4 млрд. евро са за наземни вятърни системи и и 2,9 млрд. евро – за офшорни вятърни мощности. Повече от половинат от инвестициите в наземни и офшорни вятърни системи в Европа са локализирани в Германия, с което продължава тенденцията на „пазарна концентрация“, казва търговската организация.

Европа е на път да отчете добра година за инсталациите за вятърна енергия, но този растеж все още се движи от едва „шепа“ пазари, коментира главният директор по политиката на WindEurope – Пиер Тардиу. Той призова държавите-членки да представят възможно най-скоро своите национални планове за енергията и климата до 2030 г. Националните планове ще дадат изключително необходимата „видимост“ за инвеститорите във вятърна енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*