Sono Motors разкри кола, задвижвана от слънчеви батерии – SION

Да пътуваш, возейки се в кола, задвижвана само от слънчева енергия, звучи като мечта – но в крайна сметка се превръща в реалност. Sono Motors представи SION – соларна електрическа кола, която може да измине 30 км., използвайки само енергия от слънцето. Производителят се хвали най-вече с цената ѝ – SION струва само 16 000 евро плюс цената на батерията. Интересна в нея е и функцията аз двупосочно зареждане.

Миналата година Sono Motors – немска новостартираща компания – привлече над 200 000 долара, за да разработи проекта си SION. Използвайки 300 фотоволтаични панела, SION може да генерира и съхранява достатъчно енергия от слънцето, за да пропътува около 30 километра, но ако човек трябва да продължи пътуването си, SION може да бъде презареждана чрез стандартен контакт, като конвенционален електрически автомобил. В зависимост от бюджета и сметките потребителят може да наеме акумулатора на месечна база или да го купи директно.

Колата има и разширен модел, който има значително по-голям пробег – 190 км. – и може да бъде бързо зареден до 80% за 40 минути. Зареждането му със силата на слънцето би отнело половин ден, казват от Sono Motors, загатвайки, че колата може да се „храни“ по време на дневна 8-часова смяна и батерията би била напълно заредена благодарение на слънчевите клетки в края на работния ден.

С място за пет пътника SION може да вози цялото семейство. Уникална мембрана, интегрирана във вентилационната система, действа като естествен въздушен филтър за филтриране на фини частици прах от въздуха. Има и шест въздушни възглавници. Всичко е контролирано чрез „кокпита“ – интелигентен екран, който показва скоростта, нивото на батерията и всичко останало, което е необходимо за плавното управление на колата. Ремонтите са лесни, защото Sono осигурява ръководство за поправка и достъпни части заедно с колата.

Sono Motors е разработила и приложение – „goSono“, което позволява двупосочно зареждане – превозното средство служи като мобилно хранилище за енергия, за да захранва външни устройства, като например генератори, докато семейството е на излет например. Освен това приложението улеснява предлагането на SION под наем или като споделена кола.

Sono Motors вече е получила над 1200 предварителни поръчки за SION, но компанията се надява да събере поне 5000 заявки, преди да започне производството. Предстоят тестовите обиколки на автомобила, които ще се проведат в цяла Европа. Първите доставки се очакват през 2018 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*