В Калифорния съдят 37 петролни компании заради изменението на климата

Три калифорнийски общности се изправят срещу търговците на изкопаеми горива и ще ги държат отговорни за ролята им в изменението на климата. Окръзите Сан Матео и Марин, както и „Империал Бийч“ заведоха безпрецедентно съдебно дело срещу 37 компании, сред които големи играчи като Shell, Chevron и Exxon Mobil. В жалбата се посочва, че тези компании съзнателно са причинили щети в размер на милиарди долари и са довели до покачване на морското равнище, поставяйки живота на хората и имуществото им в сериозна опасност.

В съдебните дела се посочва, че 37-те обвиняеми са отговорни за стотици гигатонове въглеродни емисии – около 20% от общите емисии от средата на 60-те години до днес. В жалбата се твърди, че компаниите са знаели за въздействието, което оказват върху изменението на климата, и са се стремили да отрекат заплахите в рамките на „координирано и многостранно усилие за прикриване и отричане, че са наясно с тези заплахи“.

Калифорния не е първата, която съди компании за изкопаеми горива. Една общност в Аляска неотдавна ги даде на съд, след като бе принудена да премести селото си заради покачващото се морско равнище. Делото обаче бе отхвърлено от съда с аргумента, че е „политически въпрос, а не правен“.

Съдебните дела  като това могат да се окажат първата стъпка от едно бъдеще, в което компаниите, работещи с изкопаеми горива, ще бъдат държани отговорни за вредата от продуктите си.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*