Двойка си купи 100% соларен дом, построен за студентско състезание

Този 100% соларен дом, който се намира в ботаническите градини „Маатей“ в Мичиган, скоро ще има нова роля – ще стане постоянен дом за едно семейство. Нулевоенергийната къща MiSo House е построена за студенсткото състезание по дизайн „Solar Decathlon“ още през 2005 г. Той скоро ще бъде дом на Лиза и Мат Гюнсън, които преместват на части къщата с площ 66 кв. м. До свой терен в северен Мичиган.

Проектиран от студенти по архитектура от Колежа по архитектура и планиране „Taubman“ при Университета в Мичиган, компактният алуминиев дом е изцяло захранван от слънчева енергия. Облицованите с алуминий външни стени със заоблени форми са вдъхновени от монокок дизайна на самолетите и автомобилната промишленост. След дебюта си в „Solar Decathlon“ през 2005 г. къщата MiSo е инсталирана като изложбен модел в ботаническите градини на университета. Сега, след десет години рекламиране на идеята за соларния дом, MiSo ще започне да играе ролята на реален дом.

Домът разполага с няколко слънчеви енергийни системи, включително PV панели на покрива, термални слънчеви панели, подово отопление и вентилационна система с модул за възстановяване на енергия. Една уникална особеност е „слънчевият комин“ на дома, който загрява въздуха в стъклените пространства по южната фасада на дома. Излишната електроенергия се съхранява в батерии, монтирани под подовата конструкция.

Слънчевите системи на MiSo осигуряват достатъчно енергия, за да покрият 100% от нуждата от електричество в дома – от уредите и осветлението до отоплението. Голяма част от обзавеждането в дома, като например кухненските шкафове, са построени от естествени материали и с помощта на ниско-химични процеси.

След закупуването на дома на търг семейство Гюнсън са наели фирмата Meadowlark Design + Build, за да разглоби модулните компоненти на дома, да ги транспортира до дома им в Еварт, Мичиган. По ирония на съдбата двама студенти, които са участвали в проектирането и създаването на дома, сега работят в екипа на Meadowlark.

Снимки: Homecrux

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*