Куинсланд гради 2000 км магистрала за електрически автомобили

Куинсланд в Австралия ще изгради мрежа от станции за за зареждане на електрически превозни средства с дължина 2000 километра. Това ще е една от най-дългите магистрали за електрически превозни средства в света. Очаква се мрежата да бъде изградена за шест месеца.

Правителството на щата обяви, че ще изгради 18 станции, разположени по източното крайбрежие на Куинсланд от Кейрнс до Куулангата и на запад до Тоуоуомба. Станциите ще презареждат електрическите превозни средства за 30 минути. Те ще предлагат енергия безплатно в продължение на поне една година, подчерта министърът на околната среда Стивън Майлс. Той заяви, че иска да увеличи броя на електрическите автомобили по пътищата в Куинсланд, които в момента са около 700.

„Този проект е амбициозен, но ние искаме възможно най-много хора на борда на революцията на електрическите автомобили като част от нашия преход към бъдеще с ниски емисии“, каза Майлс.

Мрежата ще коства 3 млн. долара. Станциите по маршрута ще бъдат захранвани със „зелена енергия“, закупена чрез кредити за възобновяема енергия или офсетни схеми.

Проучването сред домакинствата в щата показва, че половината от жителите на Куинсланд обмислят закупуването на „електрическо превозно средство, хибрид или хибрид с регенеративен спирачен механизъм“ при закупуването на нов автомобил през следващите две години, посочи Майлс. Докато по-ниските цени и по-дълготрайните батерии стимулират глобалното развитие на този пазар, повечето от изследванията посочват, че „подобренията в инфраструктурата за бързо зареждане на обществени места биха подтикнали [потребителите] да закупят електромобил“.

Куинсленд е най-големият въглероден замърсител в Австралия. Транспортният сектор е вторият по големина източник на въглеродни емисии в страната с 21,1 милиона тона през 2014 г. Леките автомобили съставляват почти половината от емисиите от транспорта, според държавния екологичен отдел.

Договорът за изграждането на мрежата бе възложен на технологичната компания „Тритиум“ в Бризбейн, която е започнала бизнеса си като производител на части за състезателни слънчеви автомобили.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*