Енерго-коалиция инвестира в компания за зарядни станции за ЕПС

Коалиция от ютилити компании обяви, че прави „значителна инвестиция“ във фирма за изграждане на зарядна инфраструктура за електромобили. Energy Impact Partners (EIP), която обединява 13 комунални дружества от цял свят, насочи капитала си към деветгодишната компания Greenlots.

Въпреки че размерът на вложението не беше разкрит, главният изпълнителен директор на EIP и управляващ партньор Ханс Коблер го описа като „значим ангажимент от фонда“, който бе създаден именно с цел да инвестира в компании, които разработват технологии или услуги, оптимизиращи потреблението на енергия и допринасящи за устойчивата генерация.

Компаниите, които участват в EIP, включват дружества от енергийния сектор от цял свят: Southern Company; National Grid; Xcel Energy; Ameren; Great Plains Energy; Fortis; AGL; Avista; Madison Gas and Electric; TEPCO; PTT Public Co.; OGE; Transcanada. Всички тези организации са заинтересовани от въвеждането на инфраструктура за зареждане на електромобили. Така те биха могли да предложат нови услуги, докато този вид транспорт става все по-разпространен.

„Това ще ги доближи до клиента“, каза Коблер. „Натоварването ще бъде огромно … Ако се случва по грешен начин, то може да бъде огромен стрес за системата“.

Някои енергийни компании от коалицията вече активно тестват нови енергийни услуги като например двупосочно зареждане на електромобили. Идеята е батериите на ЕПС да бъда превърнати в устройства за съхранение на енергия в периоди, когато търсенето на електричество е голямо, а превозните средства не се използват; в същото време те могат да се зареждат, когато има излишъци на енергия или слабо потребление.

EIP е анализирал редица технологии за зареждане на ЕПС, преди да реши да се насочи точно към Greenlots. Един от най-големите решаващи фактори – освен съществуващите взаимоотношения на компанията с някои комунални дружества от обединението – е това, че технологията е „отворена“. Това означава, че тя работи с много видове електромобили. Базираната в Лос Анджелис фирма Greenlots има официални партньорства с BMW, Ford, Nissan и Kia Motors.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*