Германия отхвърля призивите за модерни данъчни стимули за дизеловите коли

Германското министерство на околната среда отхвърли призивите на две от федералните области за данъчни стимули за насърчаване на продажбата на модерни дизелови и електрически автомобили с ниски емисии.

Представители на германското федерално правителство, областни управи и големи производители на автомобили ще се срещнат в сряда, за да обсъдят начини за предотвратяване на забраната за дизеловите автомобили, за която все повече се говори от началото на скандала „дизелгейт“. Той започна, когато преди две години се разбра, че автомобили на Volkswagen са снабдени със софтуер за манипулиране на тестовете за вредни емисии.

Стефан Вейл, премиер на Долна Саксония, дом на Volkswagen, предложи финансови стимули за шофьорите на по-стари дизелови автомобили, които желаят да преминат към по-ефективни модели. Хорст Сейхофер, премиерът на Бавария – дом на BMW пък смята, че данъкът трябва да бъде намален за собствениците на дизелови модели, проектирани да отговарят на най-новите стандарти за емисии Евро-6.

Но министерството на околната среда, един от домакините на срещата на върха по въпросите на дизеловия транспорт на 2 август, отхвърля подобни предложения. „Ние не сме особено заинтересовани да подкрепяме технология, която в обозримо бъдеще вече няма да принадлежи на пътищата“, заяви говорител на министерството в Берлин в събота.

Вместо това производителите на автомобили и политиците работят по план за справяне със замърсяването от дизеловото гориво и за подобряване на качеството на въздуха чрез актуализиране на софтуера за управление на двигателите при някои по-стари превозни средства, за да станат системите за отработени газове по-ефективни.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*