Германски съд реши: може да се забраняват дизелите в градовете

Съдия в германския град Щутгарт реши, че най-замърсяващите дизелови автомобили може да бъдат забранени в града от януари 2018 г. Решението е част от опит да се ограничат опасните за здравето високи нива на замърсяване на въздуха.

Съдията реши в петък, че управата в Щутгарт трябва да преработи своя План за качеството на въздуха, като включи забрана за движението на най-замърсяващите автомобили с дизелови двигатели в града – от следващата година. Съдът смята, че настоящият план е недостатъчен за справянето със замърсяването на въздуха.  Нивата на азотен диоксид и прахови частици редовно нарушават законовите ограничения. Щутгарт се слави като един от градовете в Германия с най-замърсен въздух.

За да се справи с проблема, правителството на Щутгарт неотдавна изготви проект на План за качеството на въздуха. Екологичните адвокати от ClientEarth обаче пратиха градската власт в съда, като изтъкнаха, че макар че съдържа някои положителни мерки, планът не е достатъчен за ограничаване на замърсяването.

Съдията се съгласи с това становище, добавяйки, че ограничаването на достъпа в града за най-замърсяващите автомобили е неизбежно, ако районът иска да постигне значително намаляване на замърсяването в възможно най-кратък срок.

Този ход следва подобни решения за Дюселдорф и Мюнхен. Това е и най-новото постижение в от победи от победи на активистите за чист въздух в цяла Европа.

„Съдията разясни, че забраната за дизелово гориво е неизбежна“, заяви в изявление адвокатът от ClientEarth Уго Тадей. „Властите в Щутгарт трябва да намерят бързи и ефективни начини за разрешаване на проблемите с качеството на въздуха в региона“. Все пак предстои и разширено разглеждане на случая в съда по-късно тази година, за да се определи дали градовете ще имат правомощията да забраняват дизеловите коли по своите улици – или това ще бъде в правомощията на федералното правителство. Възможно е да се стигне до ситуацията, когато градските власти налагат такси за навлизането на замърсяващите превозни средства в градските центрове.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*