Добре организирани мошеници прикриват измами зад паравана на екологията

Престъпници има откакто свят светува и те извършват едни и същи престъпления от зората на човечеството – променят се само средствата им. В днешно време компютрите и интернет са новите средства за престъпниците, но всъщност това, което правят чрез тези нови инструменти, е нещо отдавна познато. Така мисли Джеймс “Ранди” Абрамс, директор техническо обучение във фирмата за информационна сигурност ESET и един от най-добрите специалисти по кибер-сигурност в света. Когато се появи нова сфера на човешката дейност или нова технология, престъпниците веднага се възползват от това, добавя той.

Поредното доказателство за тази вечна зависимост са финансовите измами, прикрити зад паравана на екологията. Става дума за източването на пари посредством евопейската схема за търговия с вредни емисии.

В края на май британските данъчни власти извършиха проверки на голям брой домове и офиси и арестуваха четирима души, за които са намерени доказателства, че са били част от организирана престъпна група за източване на пари чрез европейската схема за търговия с вредни емисии. Четиримата, на възраст от 29 до 53 години, са извършили измами на стойност 38 милиона лири, което се равнява на 44 милиона евро.

Големи количества пари в кеш, както и пакети с оръжия, са били открити при обиските. Те са проведени в Лондон и Лейчестър.

Арестите са свързани с по-раншни проверки, направени през август миналата година, когато бяха арестувани други 9 души, пише EU Observer. Операцията е част от „комплексно 15-месечно разследване“ на местната приходна агенция.

Престъпната схема е действала така: един член на групата се установява в една страна-членка на ЕС. Той си открива сметка при националния орган, отговарящ за търговията с т. нар. кредити за вредни емисии. След това купува кредити в друга страна и получава право на възстановяване на ДДС. След това закупените кредити се продават на купувачи в първата страна. Така в крайна сметка се експлоатира данъчното законодателство в комбинация с правилата за търговия с вредни емисии, за да се източват пари.

Според данни на Европол от декември, само за миналата година измамите по схемата за търговия с вредни емисии в ЕС се изчисляват на около 5 милиарда евро.

Според говорителите на британската приходна агенция, за да се предотвратят подобни схеми е взето решение данъчната ставка да се свали на нула, с което на практика тези кредити са освободени от ДДС. Престъпниците няма как да откраднат данъчни пари, които правителството вече не събира.

„Престъпниците са си престъпници и те ще се възползват от всяка възможност. Досега това бяха мобилните телефони, компютрите. В момента те вече са на мнение, че търговията с вредни емисии е една удобна възможност“, казват от приходното ведомство на Великобритания.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*