Завит със земя, този австралийски хобитски дом е уютен цяла година

Найджъл Къркууд работил в минната индустрия в продължение на 25 години и неговото очарование от естествената устойчивост на тунелите под земята го накарали да си построи свой собствен подземен, защитен от земята дом, където да изживее годините си в пенсия. Разположена в Куиндалуп, Западна Австралия, самобитната къща на Къркууд е „завита“ с почти 1000 тона почва и покрита със зеленина.

От работата си в мината Къркоуд научил някои неща за устойчивите характеристики на подземните структури. Затова той построил дома си от две големи бетонни плочи и покрил структурата с 19 тона висококачествена стомана. След това запечатал структурата с водоустойчиво покритие. Като последна стъпка насипал върху новия си дом 1000 тона пясък и пръст.

Заедно със защитата срещу пожари и бури, които предлагат подземните къщи, покритите със земя структури имат естествени изолационни свойства. Това намалява нуждата от отопление или охлаждане. Освен това интериорът е практически шумоизолиран срещу какъвто и да е външен шум.

Интериорът на дома е изненадващо светъл и ефирен, благодарение на множеството стъклени входове от двете страни на дома. Покривът е покрит с естествени растения и красиви цветя, които цъфтят през лятото. Зеленината се поддържа с капково напояване през цялата година.

Къркууд е решил да проведе „ден на отворените врата“ в дома си през септември – по повод за Деня на устойчивия дом – за да вдъхнови и други да обмислят възможностите за устойчиво строителство.

Изображения: ABC South West: Роксан Тейлър, чрез Homecrux

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*