Защо обществените чешми в Чикаго шуртят от месеци без прекъсване

През последните няколко месеца обществените чешми в Чикаго шуртят с пълна сила постоянно, без прекъсване. Оказа че, че причината е, че…. водата от тях съдържа „опасно високи“ нива на олово, разкриха местните медии. Оловото е токсично при поглъщане, затова – за да се отърват от проблема – местните власти са решили просто да блокират бутончетата за пускане и спиране на шадраваните и по този начин да оставят водата от чешмите да тече свободно, с надежда това да намали опасните нива на олово.

Още от април 2016 г. тече разследване на подозрителното решение на градската управа да остави крановете да текат свободно. Тази седмица разследващи журналисти най-накрая получиха отговора: 450 паркови чешми в Чикаго съдържат „опасно високи“ нива на олово. Някои бълват вода с концентрации на олово, 80 пъти по-високи от допустимото.

В резултат на предприетите действия 450 чешми вече са „актуализирани“ и отговарят на стандартите за безопасност. Въпреки това има 107 шадравана, които са все още замърсени с олово. Затова служителите ще ги оставят да текат до средата на есента. Още около 100 ще чешми ще работят денонощно за „промиване на тръбопровода“ – за да изчистят тръбите след зимата.

Макар да е намерено временно решение, човек не може да пренебрегне екологичната опасност, която настъпва от това да се оставят стотици кранчета да текат свободно не само за ден или два, а за цели няколко месеца. Хиляди кубици вода се изливат по този начин всеки ден. Именно поради този разход Чикаго е похарчил стотици хиляди долари за инсталирането на бутони върху чешмите през 2003 г.

Засега областните служители твърдят, че ще продължат да тестват и наблюдават водата през цялото лято с бързи тестове за откриване на олово. За чешмите, за които бъде установено, че съдържат високи нива на олово, ще се правят допълнителни лабораторни анализи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*