Новият “пустинен град” в Мадрид – грандиозно обиталище за над 400 вида кактуси

Сухата жега в Мадрид не е добре дошла за буйните цветни градини, но ще е благотворна за стотиците кактуси в новия кактусов парк в града, които със сигурност ще процъфтяват. Проектиран от GarciaGerman Arquitectos, огромният “Пустинен град” с площ от 5400 квадратни метра е образователен, устойчив екологичен комплекс, чиято цел е да информира посетителите за живия свят на ксерофитните растения.

Намиращ се на някогашен свободен терен в мадридското предградие Сан Себастиан де лос Рейес, огромният комплекс включва голямо градинско пространство, както и масивна оранжерия. Паркът – един от най-големите в Европа, посветен на кактусите – е дом на над 400 ксерофитни вида. Комплексът включва също изложбена площ, както и магазин и ресторант.

В сърцето на комплекса има удължена остъклена “сграда-билборд”, която е издигната над нивото на земята. Тя свързва парниковото пространство с външна градина, като има и плитко езерце. Допълнителните места, разположени в оранжерията, ще бъдат използвани за презентации, изложби, работилници и др.

Архитектите са използвали редица зелени стратегии за изграждането на парка, като например сглобяеми материали, фотоволтаични стъкла и геотермална енергия. Оранжерията и градините са изградени чрез високотехнологична система за възстановяване на водата, която помага на парка да намали потреблението на животворната течност.

     

Снимките: Imagen Subliminal

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*