Проект за фабрика на Foxconn в Уисконсин застрашава местни влажни зони

Еко-активисти атакуваха плана на управата в Уисконсин, САЩ, да се откаже от екологичните оценки за нов проект за построяване на завод на Foxconn в щата. Фабриката на стойност 10 милиарда долара ще е за LCD плоски дисплеи. Тя обаче е на път да унищожи ценни влажни зони, протестират активистите.

Екологичните групи са вбесени, че щатската управа отстъпва от опазването на влажните зони, които действат като естествени филтри за питейната вода в региона и са ценни местообитания за дивия живот, а освен това са природна мярка за предпазване от наводнения. Подобно поведение е „шокираща крайност“, настояват активистите.

Foxconn се надява да отвори завода през 2020 г. Той ще е разположен на площадка от 1000 дка в югоизточната част на Уисконсин. Първоначално в него ще работят 3000 души, но този брой може да достигне 13 000 души, според фирмата и според и републиканския губернатор на Уисконсин Скот Уокър.

Foxconn е основен доставчик на Apple Inc – фирмата произвежда компоненти за iPhone, но засега не се знае дали фабриката в Уисконсин ще произвежда точно части за Apple.

Президентът Доналд Тръмп, който намеква, че сделката да не би се случила без неговата намеса, заяви, че е шефът на Foxconn Тери Гу му е споделил, че инвестицията може да бъде по-голяма от 10 милиарда долара. „Той ми каза, че може да достигне 30 милиарда долара“, каза Тръмп на малко бизнес събитие в Белия дом във вторник. „Обещах, че няма да кажа“, добави Темп през смях.

Официални държавми служители подчертаха и създаването на нови работни места, включително очакваните 22 000 спомагателни и 10 000 строителни работни места.

„Можем да запазим природните си ресурси и да помогнем на бизнеса да създаде работни места, … двете не са несъвместими“, каза Том Евансън, говорител на Walker.

Той е наредил на щатската управа по време на специална сесия във вторник да разгледа предложението. То позволява на Foxconn да изхвърля изкопни и дренажни материали в някои влажни зони – без разрешително от щата. Проектът също така ще позволи на Foxconn да свърже серия изкуствени водоеми с естествени водни пътища – без разрешителни.

Законодателите заявиха, че предстои публично изслушване по проблема в четвъртък и този месец проектът може да се гласува.

Гу пък каза пред вестник „Милуоки“, че в Уисконсин протестират заради близостта на фабриката до изобилната прясна вода от езерото Мичиган.

„Хубаво е да има нов бизнес, но това не трябва да става на цената на нашата вода и въздух“, каза организацията Clean Wisconsin във Facebook.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*