Учениците в ЕС ще получават мляко, плодове и зеленчуци

С новата схема за здравословно хранене ще бъдат подкрепени милиони европейски ученици и хиляди земеделци във всяка държава членка

Новата схема на ЕС за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата ще влезе в сила на 1 август и вече може да се прилага в целия ЕС от първия ден на учебната 2017/2018 година, съобщи Европейската комисия.

Схемата цели да възпитава здравословни хранителни навици у децата и се състои в предлагане на плодове, зеленчуци и млечни продукти, както и в специални образователни програми, чрез които учениците научават значението на доброто хранене и как се произвежда храната.

Единната схема обединява и оптимизира съществуващите проекти, от които през изминалата година са се ползвали над 20 милиона деца. Въпреки че участието не е задължително, всичките 28 държави членки са посочили, че ще участват в инициативата през учебната 2017/2018 година.

„С новата схема ще окажем безценна подкрепа на милиони европейски ученици и хиляди земеделци във всяка държава членка. През последните години тази подкрепа се оказа особено важна за земеделците, а увеличеното финансиране ще повиши стойността й. Освен това новата схема е в унисон с нашия приоритет за опростяване, като обединява предишните схеми за мляко и за зеленчуци в училищата”, коментира Фил Хоган, комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони.

Децата в училищна възраст ще получават с предимство пресни плодове, зеленчуци и мляко за пиене. С одобрението на националните здравни органи могат да бъдат раздавани и преработени продукти, като супи, плодови пюрета, сокове, кисели млека и сирена. Не се допуска добавянето на захар, сол и мазнини, освен ако националните здравни органи разрешат ограниченото им използване.

Държавите членки определят как точно да бъде прилагана схемата, дали да бъдат включени тематични образователни мерки и други селскостопански продукти, и могат също така да осигурят за финансираната от ЕС схема допълнителни национални средства.

Изборът на продуктите зависи от здравни и екологични съображения, тяхната сезонност, разнообразие и наличност, като предимство се отдава на продуктите от ЕС. Държавите членки могат да отдадат предпочитание на закупуването на местни или регионални продукти, биологични продукти, на късите вериги на доставка, екологичните предимства, както и на схемите за качество на селскостопанските продукти.

От 250 млн. евро финансиране от ЕС за периода 2017-2018 учебна година, около 150 млн. евро ще бъдат отпуснати за плодове и зеленчуци и 100 млн. евро за мляко. От 1 август 2017 г. двете съществуващи схеми за училищата – за предлагане на плодове и зеленчуци и за предлагане на мляко – ще бъдат обединени в единна правна рамка.

Понастоящем 24 държави членки участват в старата схема за предлагане на плодове и зеленчуци, а 28 – в старата схема за предлагане на мляко. През изминалата година около 20 милиона ученици са получили мляко, а около 11,7 милиона – плодове и зеленчуци.

Съгласно окончателното разпределение за учебната 2017/2018 г., България ще получи 2 677 109 евро за предлагане на плодове и зеленчуци в училищата и 1 167 367 за мляко.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*