Google иска да съхранява възобновяема енергия чрез сол и антифриз

Един от аргументите срещу възобновяемата енергия е, че възобновяемите енергийни източници са непостоянни по характер и следователно ненадеждни – слънцето не винаги грее и вятърът не винаги духа. Съхраняването е ключът към разгръщането на пълния потенциал на възобновяемите енергийни източници за захранване на модерните индустриални общества с мащаба на изкопаемите горива и ядрената енергия. Сега Google и нейната компания-майка са решени да заемат достойно място в състезанието за разработване на системи за съхранение на чиста енергия. Проектът „Малта“ предвижда използването на студен антифриз и гореща сол за запазване на енергията.

Системата за съхранение има известни предимства, сред които например възможността да бъде разположена почти навсякъде. Освен това тя би могла да издържа по-дълго от литиево-йонните батерии. Системата също така би могла да се окаже толкова рентабилна, колкото новите водноелектрически централи и други съществуващи методи за съхранение на чиста енергия.

Tesla също разработва решения за съхранение на енергия от възобновяеми източници – чрез с Powerpack. Други компании работят и върху съхранението на енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*