„Скриват“ нови сгради край замъка Единбург под зелени поляни

Историческият замък Единбург в Шотландия може да датира от 12-ти век, но пейзажът около него скоро ще се окаже модерно решение, емблематично за 21 век. Американската архитектурна фирма wHY и студиото от Единбург GRAS спечелиха международния конкурс за дизайн на „Павилиона Рос“ с проект за няколко нови сгради край замъка, които ще бъдат „скрити“ под надиплените зелени поляни всред околния пейзаж. Печелившият проект, наречен „Пеперуда“, победи предложения от шест други екипа, сред които такива на BIG, Reiulf Ramstad Arkitekter и Sou Fujimoto Architects.

„Павилионът Рос“ ще бъде вграден в самите възвишения – идея, която журито е избрало заради чувствителността към историята и към пейзажа, както и заради увеличаването на зелените площи в градините на замъка. Дизайнът предвижда павилиони, които ще включват посетителски център и кафене, „скрити“ под вълнообразния пейзаж. Така замъкът в Единбург в крайна сметка си остава централна фокусна точка. „Павилионът Рос“ ще замени съществуващата градинска зона и ще е място за ключови събития от календара в Единбург.

Дизайнът „зачита и подобрява историческия контекст и фона на замъка и града, като същевременно създава ново наследство и увеличава зелените площи в градините“, коментираха от журито.

Ниско рзположен амфитеатър ще бъде сгушен между зелените покриви на новите сгради и ще е достъпен чрез наклонена пътека.

Строителството на „Павилиона Рос“ се очаква да започне през 2018 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*