Плаваща планина от пластмасови боклуци в Тихия океан се простира на 1 млн. кв. км

Нова гигантска купчина пластмасови боклуци, носещи се в океана и завихрени от морските течения, бе открита от учени в Тихия океан. Подобно на „Голямото тихоокеанско петно“, тя представлява чудовищна екологична заплаха – и показва колко безотговорни са станали хората през последните години.

Планината от пластмасови отпадъци е разположена между Хаваите и континенталната част на САЩ. Тя бе открита от Фондация „Алгалита“. Въпреки че изследователите все още определят точния размер на боклука, тяхната оценка е, че „петното“ от пластмаси е с площ един милион квадратни километра.

„Открихме огромни количества пластмаса. Първоначалното ми впечатление е, че нашите проби са сравними с това, което видяхме в северната част на Тихия океан през 2007 г.,“ коментира Чарлс Мур, ръководител на шестмесечното изследователско пътуване.

Въпреки че планината от пластмаса, завихрена в окенаските води, е гигатска, снимките на пластмасите са донякъде подвеждащи по отношение на размера на частиците. Първоначалните анализи разкриват, че по-голямата част от пластмасите са с размер на зърно от ориз. Разбира се, има по-големи парчета боклук, като бутилки и риболовни мрежи. Изглежда, че повечето отпадъци са били изхвърлени от търговски предприятия, казват изследователите. „Намерихме няколко по-големи предмета, например буй и риболовни принадлежности, но по-голямата част са бяха разбити на части“, казва Мур.

Малки или големи по размер, пластмасови отломки представляват сериозна заплаха за морския живот и за сухоземните екосистеми. Птиците, които се хранят с риба и морски животни, често поглъщат пластмасови отломки – някои загиват от това.

Много хора са склонни да мислят, че нямат нищо общо с проблема. Ала в действителност всички имат принос: 80% от замърсяването с пластмаса в океана навлиза от контитенталната част, чрез големите реки. С течение на времето пластмасовите отломки се разпадат на микрочастици, които биват погълнати от дивите морски обитатели. Когато животните – такива като костенурки и риби – имат късмета да не умрат от погълнатите боклуци, техните тела стават токсични заради съдържанието на химикали от пластмасата и на микро-частици от нея. След това някои от тези морски животни се озовават на трапезата на хората.

Според IFLScience, отпадъците от пластмаса в океана се натрупват в т. нар. „петна“ чрез системи от циркулиращи водни течения, които отнасят отломките от пристанищата, реките, корабите. Водите завличат пластмасата навътре и я натрупват в продължение на години, преди „петната“ да бъдат забелязани.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*