HuskeeCup – екологична чаша, изработена изцяло от… отпадъци от кафе

HuskeeCup не е типичната кафеена чашка. Годна за многорактно използване, за рециклиране и устойчива на надрсквания, алтернативата на керамичните чаши е направена изцяло от…. изхвърлени люспи от кафе. Това е страничен продукт от фазата на смилане при производството на кафе, който има слаба икономическа стойност. Според HuskeeTech, австралийската компания, която разработи чашата, по света се генерират повече от 1,35 милиона тона отпадъци от такива обвивки всяка година.

HuskeeTech наскоро проведе кампания в Kickstarter, където привлече 91 000 долара за първоначалното производство на чаши от този вид.

Саксон Райт, съосновател на фирмата, е добре запознат с проблема с образуването на отпадъци от обвивката на тонизиращия плод. Като собственик на кафе-пекарна той се разправя с огромно количество отпадъци от люспи всеки сезон. „Планини от красиви органични материали, които се натрупват около нас, а няма устойчив начин да се справим с това – и си зададохме въпроса: какво можем да направим от това?“

След като се консултирал с индустриални дизайнери и инженери, Райт осъзнал, че обвивката на кафето има редица желани качества, като способността да задържа топлината. Няколко прототипа по-късно HuskeeCup вече е факт.

Проектирана да издържа години наред, HuskeeCup не само прави добро за природата, но и изглежда добре. Предлага се в няколко размера и се отличава с елегантен нагънат дизайн, чиния с еднакви размери за всички модели чашки и универсален капак за носене. Бонус – може да се мие в съдомиялната машина.

HuskeeTech далеч не е завършена. Райт и компанията му имат планове, например, да използват микроби за улавяне на въглерод, за да произвеждат биополимера, който прави материала здрав.

„Използвайки люспи от кафе при създаването на HuskeeCup, ние рециклираме стотици тонове отпадъци от производството на кафе“, каза Райт. „Нашата мечта е да постигнем устойчивост за кафенета и домашни потребители, като същевременно постигаме нулеви отпадъци във фермата“.  

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*