Щатската еко-агенция отменя решението да забави регулациите за смога

Американската агенция за опазване на околната среда отмени решението си да отложи нов набор от регулации, изискващ от щатите да ограничат емисиите, причиняващи смог. Това стана ден след като 15 щата заведоха съдебно дело срещу агенцията заради отлагането.

Агенцията обяви решението си да продължи с регулциите относно смога, заявявайки, че „това доказва ангажимента на агенцията да работи с щатите“. „Ние вярваме в диалога и в отзивчивостта към нашите щати-партньори“, каза шефът на еко-ведомството Скот Пруит в изявление.

През юни Пруит обяви намерението на агенцията за опазване на околната среда да отложи регулацията относно смога , за да определи къде трябва да бъдат направени най-сериозни намаления на емисиите, за да се спази по-строгият стандарт за качеството на въздуха. Отлагането, според агенцията, щеше да е с една година – до октомври 2018 г.

Група от 15 щата заедно с окръг Колумбия заведоха дело срещу агенцията във вторник. Те заявиха, че подобно отлагане е незаконно.

Администрацията на президента Доналд Тръмп се стреми да отмени широк спектър от екологични разпоредби, които бяха въведени от предходния президент Барак Обама. Това е част от по-широка програма, за която Тръмп казва, че е насочена към насърчаване на икономическия растеж. Тези усилия обаче предизвикаха остро негодувание и протести от страна на демократичните организации и природозащитни групи. Те са единодушни, че подобни мерки ще имат лошо въздействие върху общественото здраве.

В уебсайта на Агенцията по околната среда се казва, че вдишването на въздух, съдържащ озон, „може да намали белодробната функция и да увеличи дихателните симптоми“ от типа на астма.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*