НАСА търси да наеме шеф по планетарната защита

НАСА обяви, че търси да наеме „главен директор по планетарната защита“. Неговата задача ще е да защити Земята от извънземно замърсяване. Позицията е с шестцифрена заплата. Избраният за позицията човек ще бъде натоварен със задачата да гарантира, че хората в космоса не замърсяват планетите и техните спътници, както и да гарантира, че няма да се случи „извънземна материя“ да зарази Земята. Като цяло идеалният кандидат може да очаква около 187 000 годишно.

„Планетарната защита се занимава с избягване на органично-съставни и биологични замърсявания при изследванията с участието на човеци и роботи“, гласи обявата на НАСА. „НАСА поддържа политики за планетарна защита, приложими за всички космически мисии,които могат неволно да внесат земни организми и органични съставки у планетите или други тела от слънчевата система, както и за всяка мисия, използваща космически кораби, които имат за цел да се върнат на Земята и нейната биосфера с проби от извънземни обекти на изследване“.

Някои смятат, че нововъедението е свързано с предстоящата експедиция на НАСА до Европа, спътник на Юпитер. Мисията е на стойност 2,7 млрд. долара и ще се стреми да картира повърхността на спътника и да анализира дали тя е обитаема или не. Сондата вероятно ще катастрофира при кацането, но шефът по планетарната защита би трябвало да бъде подготвен за такова пристигане.

Въпреки, че обявата звучи като да е работа-мечта, реалните кандидати са малко. Всеки мераклия трябва да има да поне една година опит като служител в правителството на най-високо ниво, както и висше образование в областа на физиката, инженерните науки или математиката. Мераклиите също така трябва да имат „напреднали познания“ за планетарната защита. Освен това позицията изисква „демонстрирани умения в дипломацията, които са довели до печеливши решения по време на изключително трудни и сложни многостранни дискусии“. И накрая – трябва да е американски гражданин.

Можете да видите обявата тук.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*