Лондон удвоява размера на мрежата за зареждане на електромобили през 2018 г.

С инвестиционния „тласък“ в размер на от 4,5 млн. лири зарядните станции ще станат 1500

Лондонската мрежа от улични зарядни станции за електрически автомобили (ЕПС) ще се удвои до около 1500 „колонки“ до края на 2018 г. като част от нова инвестиционна програма на стойност 4,5 млн. лири. Мярката е част от ново финансиране от Службата за нискоемисийни превозни средства. Съгласно програмата, на 25 квартала ще бъдат предоставени по около 300 000 лири, за да разширят достъпа до стандартни зарядни станции в своите квартали.

Финансирането е в допълнение към плановете за разполагане на нова мрежа от 150 станции за бързо зареждне, които ще бъдат разгърнати през следващите две години, за да се подпомогне въвеждането на нов автопарк от таксита.

Тази „значителна инвестиция в електрически зарядни станции ще създаде реална разлика, правейки електрическите автомобили по-лесен и практичен вариант за превоз за лондончани“, коментира кметът на Лондон Садик Хан. „Имаме смелата амбиция да направим траспортната система на Лондон нулевоемисийна до 2050 г. и работата с кварталите по изграждането на инфраструктура за зареждане е жизненоважна част от това“.

Целта на разширението е да улесни хората, които не разполагат с паркинг, на който могат да ползват зарядна станция, а преминат към ЕПС. Ако мярката се окаже успешна, ще бъдат осигурени и още средства по програмата.

Този ход идва седмица след като правителството обяви плановете си да да забрани продажбата на нови автомобили и микробуси с двигатели с вътрешно горене от 2040 г.

Хан пък настоява министрите трябва да въведат нова схема за извеждане от употреба на дизеловите горива, за да се ускори преминаването към по-чисти превозни средства.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*