САЩ подаде официално уведомление за оттегляне от Парижския пакт за климата

Държавният департамент на САЩ официално информира Организацията на обединените нации, че ще се оттегли от Парижкото споразумение за климата. Това стана с документ, издаден в петък. Все пак страната си остави „отворена врата“ да се ангажира повторно при „подобрени условия“ за Съединените щати, предаде Ройтерс.

Държавният департамент заяви в прессъобщение, че Съединените щати ще продължат да участват в срещите на Организацията на обединените нации по въпросите на изменението на климата по време на процеса на изтегляне, което се очаква да отнеме най-малко три години. „Съединените щати подкрепят балансиран подход към политиката в областта на климата, който намалява емисиите, като същевременно насърчава икономическия растеж и гарантира енергийната сигурност“, се казва в изявлението на отдела.

Президентът Доналд Тръмп обяви решението САЩ да се оттегли от Парижкия договор през юни. Той заяви, че споразумението би струвало на Америка трилиони долари, ще убие много работни места и ще да попречи на нефтената, газовата, въгледобивната и производствената индустрия. Но той заяви и, че ще бъде отворен за предоговаряне на участието в споразумението, което обедини почти 200 държави за години напред.

По време на посещение миналия месец в Париж Тръмп се срещна с френския президент Емануел Макрон и двамата обсъдиха договора. Тръмп заяви пред репортери: „Нещо може да се случи по отношение на Парижкото споразумение, да видим какво ще се случи“.

„Както посочи президентът в своето съобщение от 1 юни и впоследствие, той е готов отново да се ангажира с Парижкото споразумение, ако Съединените щати могат да постигнат по-благоприятни условия за себе си, за своите предприятия, работниците, хората и данъкоплатци“, гласи анонсът на Държавния департамент за официалното уведомление за оттегляне.

Републиканските лидери в конгреса в САЩ подкрепиха решението на Тръмп да изтегли страната от споразумението.

Множество бизнес-лидери нарекоха този ход удар по международните усилия за борба с изменението на климата и пропусна възможност за постигане на растеж в нововъзникващата индустрия на чистата енергия.

Под ръководството на бившия президент Барак Обама САЩ пое ангаимент, в рамките на Парижкия договор, да намал емисиите си на парникови газове с 28% спрямо нивата от 2005 г. до 2025 г., за да подпомогне забавянето на глобалното затопляне.

Най-ранната дата пълното изтегляне на Съединените щати от споразумението е 4 ноември 2020 г. – около времето на следващите президентски избори в САЩ.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*