Очила генерират енергия чрез гъвкави органични слънчеви клетки

Органичните слънчеви клетки са гъвкави, прозрачни и леки и могат да бъдат произвеждани в произволни форми или цветове. Благодарение на тези си свойства те са подходящи за различни приложения, които не могат да бъдат реализирани с конвенционални силициеви слънчеви клетки. В изданието „Energy Technology“ изследователи от KIT съобщават за направата на слънчеви очила с цветни, полупрозрачни слънчеви клетки, приложени върху лещите, които доставят елекрическа енергия на микропроцесор и два дисплея, вградени в рамката на очилата. Разработката проправя пътя за други приложения за интегрирането на органични слънчеви клетки в стъкла – например в прозорци или покривно остъкление.

“Умните” слънчеви очила са проектирани като учебен казус от екип на Групата за органични фотоволтаици в Института за светлинни технологии при KIT. Те са самозахранващи се, за да могат да измерват и показват интензитета на слънчевото осветление и температурата на околната среда. Лещите със соларните соларните клетки, перфектно монтирани върху стандартна рамка, имат дебелина приблизително 1,6 милиметра и тежат около шест грама – точно колкото лещите на традиционните слънчеви очила. Микропроцесорът и двата малки дисплея са интегрирани в “слепоочията” на соларните очила. Те показват интензитета на осветеност и температурата на околната среда като графики.

Слънчевите очила работят и в закрити помещения с осветление до 500 лукса, което е обичайното осветление за офис или жилищна площ. При тези условия всяка от “интелигентните” лещи генерира 200 миливата електрическа енергия – достатъчно, за да захранва електронни устройства като слухов апарат или стъпков брояч.

“Слънчевите очила, които разработихме, са пример за това как органичните слънчеви клетки могат да се използват за приложения, които не биха били осъществими с конвенционалните фотоволтаици”, казва д-р Доминик Ландерер, който има принос за разработката посредством Центъра за материални изследвания за енергийни системи в KIT. Според инженера, тези соларни клетки, които се основават на въглеводороди, предлагат механична гъвкавост. Техният цвят, прозрачност, форма и размер могат да бъдат адаптирани за всяко желано приложение.

Друго възможно приложение е интегрирането на слънчеви клетки в сградни прозорци, смята д-р Александър Колсман, ръководител на Групата за органични фотоволтаици в Института за светлинни технологии при KIT. Тъй като стъклените фасади на високите сгради често трябва да бъдат засенчвани, очевидна е възможността те да се използват с органични соларни покрития за трансформиране на абсорбираната светлина в електрическа енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*