Швейцария ще иска същите мерки за дизеловите коли като Германия

Швейцария ще поиска от германските автомобилни производители да направят за швейцарските си клиенти същото, което ще сторят и за немските купувачи на дизелови автомобили. Целта е намаляването на замърсяването от дизеловите автомобили. Това обяви заяви шефът на швейцарската агенция за автомобилен транспорт Юрг Рьотлисбергер.

Коментарите му донесоха още натиск за автомобилните производители като Volkswagen, BMW, Daimler, Audi и Porsche, които тази седмица се съгласиха да модернизират софтуера на двигателите на 5,3 милиона дизелови автомобили в Германия и да се опитат да възстановят опустошената репутация на сектора.

Политиците в Германия се въздържаха да изискат скъпи модификации на механиката на двигателите и системите за отработените газове.

„Мога да ви гарантирам, че със сигурност ще изискаме същото за швейцарските клиенти, което ще получат и германските клиенти“, каза Рьотлисбергер пред телевизионния оператор SRF в интервю, излъчено в събота. Той каза, че швейцарските власти ще следят ситуацията, за да видят какъв ще е резултатът от предложените поправки в Германия. Ако общественият натиск принуди германските автомобилни производители да предприемат по-скъпата стъпка за смяна на хардуера на засегнатите автомобили, Швейцария ще настоява за същото, каза той.

Рьотлисбергер отхвърли призивите на някои швейцарски природозащитници и левоцентристки политици да забранят вноса на дизеловите автомобили заради това, че емисиите на азотни оксиди представляват опасност за здравето.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*